Kivinokkakatalogi

Alkusanat

Olen joskus ajatellut, ett√§ luonto ja maisema ovat sin√§ll√§√§n niin ‚ÄĚvalmiita‚ÄĚ, etteiv√§t ne tarvitse en√§√§ taiteilijaa lis√§√§m√§√§n mit√§√§n. Kivinokkaan ihmisen k√§den j√§lki mielest√§ni kuitenkin sopii. Sen maisemaa ovat hoitaneet ja muovanneet lukuisat k√§det yli sadan vuoden ajan, ja nyky√§√§n se tarvitsee suojelevia k√§si√§ rakennuspaineiden puristuksessa.

Kivinokan ympäristötaideprojekti sai alkunsa juuri ympäristöhuolesta. Ensimmäinen kesänäyttely järjestettiin vuonna 2003. Se oli menestys, ja sen jälkeen näyttelyitä on pidetty vuosittain. Idyllinen paikka on innostanut taiteilijoita mukaan. Jotkut ovat osallistuneet kerran, monet lähes vuosittain. Tämä katalogi esittelee teoksia viideltä Kivinokan näyttelykesältä, ja niitä ajatuksia, joita taiteilijat ovat niihin liittäneet.

Teokset ovat hyvin monenlaisia. Ne luotaavat mennyttä ja niitä haaveita, joita viime vuosisadan alun kivinokkalaiset mukanaan kantoivat: idyllisiä kesäöitä, vapautta, unelmia ja avaraa tilaa. Toisaalta suomalainen, taiteilijakin, katsoo maisemaan kuin peiliin liikkuessaan metsän hämärässä holvistossa, nojatessaan poskeaan lämmintä kilpikaarnaista puuta vasten, tai seistessään tuulisena iltana meren rannalla Helsingin valojen loistaessa vastarannalla.

Ehkä näkökulma onkin toinen. Meille näkymättömät viestit liikkuvat kesäyössä hajuina, ääninä, aaltoina ja väreinä. Kuusimetsän ja saniaisviidakon alla karike kuhisee elämää. Vanhat muuttoreitit kuljettavat linnut etelästä tänne, ja monet levähtävät Vanhankaupunginlahdella tai asettuvat kosteikkoon pesimään. Ajan monet kerrokset limittyvät Kivinokassa: surviaissääskien lyhyet lentohetket, vanhan metsän hidas aika, kallioiden ja hiidenkirnujen ikiaika.

Tämä aika, jota me elämme, ei tunnu arvostavan virkistysalueita. Kivinokan kaavoitusasiat ovat edelleen ratkaisematta ja taiteilijat ovat teoksillaan halunneet ottaa kantaa Kivinokan suojelun puolesta. Monet Kivinokan teokset ovat rakentuneet maisemaan vähitellen viikkojen kuluessa, ja alueella liikkujien on ollut mahdollista päästä seuraamaan teosten syntyä jo ennen näyttelyn alkua. Näyttelyyn on ollut kaikkina kesinä vapaa pääsy, ja kesän aikana kotimaiselle yleisölle ja ulkomaisille turisteille on järjestetty opastettuja luonto- ja taideretkiä. Toivomme, että olemme tällä tavoin tehneet paikkaa tutummaksi ja arvokkaammaksi.
Kivinokan taiteilijoille on ollut tärkeää, että alueen taideteokset ovat olleet väliaikaisia. Ne ovat olleet esillä vain kesän ajan. Tämän takia on innostavaa, että teokset on talletettu tämän kirjan sivuille. Ehkä satunnainen kulkija tätä lukiessaan innostuu ja poikkeaa taas Kivinokkaan, kulkee alueella katalogi kädessä ja muistaa teoksia, jotka ovat olleet siellä kerran.

Taiteen matka jatkuu. Tätä kirjoittaessa suunnitellaan jo vauhdilla kesän 2008 kuudetta näyttelyä.

Toukokuussa 2008 Helsingissä

Minna Pyykkö
Kuvataiteilija, biologi, toimittaja

Kirjoittaja on osallistunut Kivinokan kesänäyttelyihin vuosina 2003-2007