Borneon matka

Palasimme eilen aamulla Borneosta Malesiasta parin viikon reissulta ja nyt alkaa olla univelat kuitattu ja pyykit pesty. Keho on täällä ja mieli vielä matkalla. Viime yön unet olivat täynnä sademetsän ääniä ja tarinoita.
Mikä reissu. En ole varmaan ikinä ollut näin ihmeellisellä reissulla (en ole kyllä ollutkaan paljon kaukoreissuilla). Nenäapinoita, orankeja, norsuja, krokotiileja, varaaneja ja jopa puuleopardi yöllisen metsän siimeksessä taskulampun valokiilassa. Miten ihmeellisiä nokkia, höyhenpeitteitä, töyhtöjä, hohtavia värejä, jotka häviävät taianomaisesti metsän hämärään. Miten kummallisia niveljalkoja, kitiinikuoria, harsonohuina lepattavia lautasliinan kokoisia perhosia. Ja hämmästyttävän taitavia naamiovärejä ja muotoja jotka sulauttavat suuretkin eläimet osaksi puiden kaarnaa, lehtien vihreyttä, metsän varjoja. Miten monenlaisia epätodellisen oloisia kukkia, köynnöksiä, kierteisiä päällyskasveja. Ja ne äänet. Miten ihmeellinen onkaan gibbonien aamuinen laulu sademetsässä auringon noustessa.
En vähään aikaan unohda sitä, miltä tuntui kun villi orankiäiti ja poikanen kulkivat ylitsemme korkealla latvuksissa, ja poikanen pysähtyi uteliaana katselemaan meitä ohi mennessään. Tai miltä tuntui katsella kiikareilla veneestä miten oranki nukkui korkealla rannan puussa pesässään. Iso orangin käsi lepäsi rentona vatsan päällä. Minkälaisia ovat orankien unet?
Kaikkien huolien rinnalla oli lohdullista nähdä ekoturismihankkeiden kehittymistä Malesiassa. Miten malaijikarhuja ja orankeja palautetaan luontoon, rakennetaan orankien siltoja vesiesteiden yli, istutetaan puita ja uutta sademetsää, ja että vasta 70 vuoden ikäisessä sademetsässä elää jo vaikka mitä, kuten orankeja ja nenäapinoita. Että toivoakin on ja hienoja ihmisiä luonnonsuojelun parissa.
Kiitos ihanille reissukavereille ja Paul Segersvärdille hienosta opastuksesta. Matka oli mun äidin ja 10- vuotiaan pojan pitkäaikainen unelma, ja joskus unelmat toteutuvat.

1 kommentti

Tallennettu aiheeseen Blogi

Kommentit

  1. Kirjoittanut: Airi Pyykkö

    30.10.2017 klo 10:26

    Kiitos hienosta kuvauksesta hienosta matkasta! Se oli tosiaan unelman täyttymys ja osana onnistumista olivat loistava opas ja kiva ryhmä, mikä oli yhtä lailla kaikesta kiinnostunut.
Kommentti:

Huom. Kommenttisi menee tarkastusjonoon ennen julkaisua.