14.9. Legendaaristen lintututkijoiden taikamaailma

Tein tämän vuoden alussa 17 -osaisen podcast- sarjan legendaarisista suomalaisista lintututkijoista. Oli tosi hauskaa perehtyä tähän maailmaan. Muuttolintujen saapuessa mietin usein sitä, miten tärkeitä monet aivan tutut lajit ovat olleet näille varhaisille tutkijoille, miten he ovat varmaankin ilahtuneet kuullessaan ensimmäisen pajulinnun tai kirjosiepon laulun. Ja miten arvokasta työtä he, ja monet muut tutkijat ja harrastajat, ovat tehneet. Nykyinen lintutietämyksemme pohjaa heidän työhönsä- ja se on keskeistä myös lintujen suojelun kannalta.

Maalasin silloin kev√§√§ll√§ audiosarjan jokaista osaa varten kuvan tutkijan “sielulinnusta”, ja liitin ohjelmaan kyseisen linnun √§√§nen kulkemaan osana tarinaa er√§√§nlaisena pohjas√§velen√§. Joidenkin kohdalla oli helppo tiet√§√§, mik√§ lintu sopii t√§llaiseksi nimikkolinnuksi (Prytzin veljekset ja naurulokki, P√§ivi√∂ Kuusisto ja pajulintu, Torsten Renvall ja varis, Lars von Haartman ja kirjosieppo, Yrj√∂ Kokko ja laulujoutsen, Leo Lehtonen ja kuikka ), mutta kaikille ei ollut yht√§ helppoa p√§√§tt√§√§ yht√§ tietty√§ lajia. P√§√§dyin useinmikten siihen lajiin, jonka haastattelemani asiantuntijat vinkkasivat. Graafikko yhdisti n√§m√§ maalaukset taitavasti lintulegendojen valokuviin jaksojen esittelykuvissa.

Koko sarja l√∂ytyy yle areenasta, ja osa sarjasta l√§hetet√§√§n kerran kuussa sunnuntai-aamuisin “Minna Pyyk√∂n maailma- ohjelmassa t√§m√§n vuoden ajan. Nyt ensi sunnuntaina on vuorossa Constance Ullner- lintujensuojelun pioneeri ja voimanainen, joka taisteli mm naisten sulkahattumuotia vastaan. H√§nen lajikseen valitsin pulun, koska luin h√§nen arvostavan kirjoituksensa puluista. Olisin kyll√§ voinut valita tosi monta muutakin lajia, mutta kyll√§h√§n kesykyyhky on kaunis ja s√§ken√∂iv√§h√∂yheninenkin sopivassa auringonvalossa.

https://areena.yle.fi/audio/1-50782672

Ei kommentteja

Tallennettu aiheeseen Blogi

Kommentit
Kommentti:

Huom. Kommenttisi menee tarkastusjonoon ennen julkaisua.