Tein tämän vuoden alussa 17 -osaisen podcast- sarjan legendaarisista suomalaisista lintututkijoista. Oli tosi hauskaa perehtyä tähän maailmaan. Muuttolintujen saapuessa mietin usein sitä, miten tärkeitä monet aivan tutut lajit ovat olleet näille varhaisille tutkijoille, miten he ovat varmaankin ilahtuneet kuullessaan ensimmäisen pajulinnun tai kirjosiepon laulun. Ja miten arvokasta työtä he, ja monet muut tutkijat ja harrastajat, ovat tehneet. Nykyinen lintutietämyksemme pohjaa heidän työhönsä- ja se on keskeistä myös lintujen suojelun kannalta.
Maalasin silloin keväällä audiosarjan jokaista osaa varten kuvan tutkijan “sielulinnusta”, ja liitin ohjelmaan kyseisen linnun äänen kulkemaan osana tarinaa eräänlaisena pohjasävelenä. Joidenkin kohdalla oli helppo tietää, mikä lintu sopii tällaiseksi nimikkolinnuksi (Prytzin veljekset ja naurulokki, Päiviö Kuusisto ja pajulintu, Torsten Renvall ja varis, Lars von Haartman ja kirjosieppo, Yrjö Kokko ja laulujoutsen, Leo Lehtonen ja kuikka ), mutta kaikille ei ollut yhtä helppoa päättää yhtä tiettyä lajia. Päädyin useinmikten siihen lajiin, jonka haastattelemani asiantuntijat vinkkasivat. Graafikko yhdisti nämä maalaukset taitavasti lintulegendojen valokuviin jaksojen esittelykuvissa.
Koko sarja löytyy yle areenasta, ja osa sarjasta lähetetään kerran kuussa sunnuntai-aamuisin “Minna Pyykön maailma- ohjelmassa tämän vuoden ajan. Nyt ensi sunnuntaina on vuorossa Constance Ullner- lintujensuojelun pioneeri ja voimanainen, joka taisteli mm naisten sulkahattumuotia vastaan. Hänen lajikseen valitsin pulun, koska luin hänen arvostavan kirjoituksensa puluista. Olisin kyllä voinut valita tosi monta muutakin lajia, mutta kyllähän kesykyyhky on kaunis ja säkenöivähöyheninenkin sopivassa auringonvalossa.
https://areena.yle.fi/audio/1-50782672
Tallennettu aiheeseen Blogi