19.9. Metsäretki

Ehdin viikonloppuna Mäntyharjulla metsäänkin. Poimin vähän puolukoita ja suppilovahveroita, mutta enimmäkseen katselin metsän syksyä. Metsä tuntui valmistautuvan talveen. Pihlajissa, metsäkorteissa, oravanmarjoissa näkyi ruskan värejä siellä täällä värikkäinä laikkuina. Sammalmatto oli syvänvihreä ja komeimmillaan. Tuoksui syksyltä. Närhet rähisivät ja käpytikka oli pajallaan, mutta muuten oli hiljaista. Tämän kun osaisi maalata.

Metsässä tuli mieleen Ritva Kovalaisen upea videoteos virtaavasta metsästä, jonka näin viime keväänä Jyväskylässä Kenen luonto- näyttelyssä. Se on lohdullinen, haikea, kaunis teos, jota on vaikea sanoin selittää. Sen tunnelma jäi kuitenkin vahvasti mieleen, ja muistan sen usein uudelleen. Syksyisin värien vähetessä, etenkin kun syksy etenee tästä ohi ruskan värien,  muistan aina myös Heikki Willamon metsävalokuvat, joissa pimeys on tärkeä, metsä on pelkistetty, upea ja marraskuussa komeimmillaan. Sitä kohti nyt ollaan taas menossa.

Ei kommentteja

Tallennettu aiheeseen Blogi

Kommentit
Kommentti:

Huom. Kommenttisi menee tarkastusjonoon ennen julkaisua.